Ett farväl, kanske man kan säga

Det är ingen ordning på allting!, som pippi sa en gång.
En tredjedel av finaste maj försvann som i ett töcken. Som i en dimma av upptagenhet. Skolan tar mer och mer tid och energi. Min kropp tappar (kanske på grund av tidigare nämnda vakna nätter) mer och mer av sin ork till saker. Det känns som om motvinden förföljer mig och som om dagarna aldrig räcker till. Men kanske är det måndagskvällens trötthet som lurar mig till alla dessa gnälliga ord.
Mitt humör är lika oberäknerligt som vädret i april. Upp, ner, uuuupp, neeeeeer, och så upp igen. 
Jag längtar nu något obeskrivligt efter sommar. Kravlöshet. Barfotadagar. 

Jag har funderat lite på det här med bloggar nu när jag haft en egen, vilken konstig idé det egentligen är. Visst har det varit lite roligt att få skriva, fota, tänka ut, pyssla ihop...
Och visst häner det att jag läser andra bloggar, av 18-åriga tjejer som bara klär sig i 40talskläder. Av begåvade tecknare som lägger ut sina magiska verk. Av snurriga, surrealiska poeter och inspiratörer med huvuden ploppande av idéer.
Men om man inte är poet? Inte är rakt igenom konstnärsjäl, inte kan 1000 recept på soppor, inte tillverkar egna smycken i större utsträckning eller äger en garderob fylld med strumpeband och 70 år gamla klänningar, vad ska man skriva om då?

Jo, sig själv. Man är helt lämnad åt sin egen värld, sin egen vardag och sitt eget jag, som inte uppbådar något mer spännande än matematiska termer i all oändlighet, trasiga skor, försenade kvällshemkomster, vardaglighet. Självklart också skratt, blommor, vänner, musik, dans, fria andetag, längtan, drömmar, beundran. Men inget ett annat liv inte rymmer! Inget som någon har något intresse av att veta! Bloggar skapas för att folk ska läsa om ens egna ganska vanliga liv och ge det lite uppmärksamhet, lite strålglans. Av bekräftelsebehov skulle jag kunna ha kvar min blogg, skriva ibland, få lite läsare, lite kommentarer. Men till vilken nytta?  2568 nya bloggar bildade idag, står det på blogg.se. Vem, frågar jag mig, ska läsa alla de bloggarna?
Vilka stackars krakar ska sitta och skriva och skriva, ta kort efter kort utan att något ägnar de ens en minuts läsande? Världen behöver annat än fler egocentrerade bloggar och tills dess jag har något annat än mitt egna liv att blogga om, ska jag inte skriva ett inlägg mer.

Men tack för denna tid, man lär sig något av allt. Tack ni läsare, som trots allt tog er tiden.
Vi ses, i den form jag uppskattar mycket mer, verkligehetens form.

Tack och bock // Eran Jorunn KOLLA KOLLA VAD FIN VÅREN ÄR!! GÅ UT MED ER!! ISTÄLLET FÖR ATT SITTA INNE O LÄSA TRÅKBLOGGAR.

Alla dessa vackra människor

Det finns inga människor som inte är vackra. Som inte kan lära dig något. Som lever förgäves. Nej, världen är då full av sköna människor. Se dig bara om. Eller ta en titt i spegeln. Denna lördag tänkte jag hylla en av många varelser som ger mitt liv strålglans. En av mina solar, mina stjärnor.

Margareta Hellman, min farmor;
19 september 1934 föddes i ett bohemiskt konstnärshem ett sällan skådat så vackert barn. Min farmor är ärligt talat bland de snyggaste jag har träffat. Se bara här, på sin realskoleexamen (motsvarande 9ans skolavlutning) 1949.


En sann skönhet! 
Hon flyttade hemifrån sen, 16 år gammal. Flög dit vinden bar henne, ja hela livet igenom. Och vinden har burit henne åt alla möljiga håll ska ni veta. Mot filosofiexamen i språk, mot konstvetensskap, mot läkarexamen. 75 år gammal studerar hon fortfarande på senioruniversitet. Sök kunskap om det så för dig till Kina, sa någon någongång. Och farmor måtte ha tagit honom på orden. Resan till Kina är äntligen inplanerad (den började väl spekuleras kring någongång på 60-talet då hon läste kinesiska).
Att hon just för tillfället befinner sig i Iran förklarar hon bort med att... "Men i Iran har jag ju heller aldrig varit. Det har jag alltid drömt om."
Min farmor har lärt mig att inget mellan himmel och jord är för litet eller för stort att drömma om, att inget är för litet eller för stort att ägna sig åt, och så såklart andra nyttiga saker (som hur man man säger "må dagen bli lik en blomma" på arabiska till exempel)"Saabah el noor"
, säger hon och ler.Min stora passion, blommorna

Gula, blåa, rosa, brokiga, krokiga, väldoftande, späda, präktiga, oförsynta, älskade, älskade, älskade blommor. Blommor att lukta på likt tjuren Ferdinand, stanna under korkeken, njuta. Blommor att göra buketter av. Blommor att lära sig namnen på, akleja, johannesört, tusensköna och strandviol. Blommor att känna nostalgi av. Blommor att plocka, att varsamt krångla neri knapphål, bakom öron. Blommor att binda kransar av. Att längta till. Att förlora sig i. 
Säg mig, vad är finare än vitsippsängarna? Säg mig, vad luktar mer likt lycka än maskrosorna? Säg mig, hur skulle man någonsin kunna sväva tynglös om inte doften av syrén bar ens vikt genom försommarstunderna?
Säg mig min vän, vad skulle vi vara utan blommorna?


vakna nätters hänförelse

Jag har slutat sova om nätterna. Eller ja, inte helt kanske, men de där ordentliga 8 timmars djupsömnsnätterna är ett minne blott. Vet inte varför, eller hur jag lyckas klara av det, men min kropp, mitt sinne, mitt jag lyckas kväll efter kväll nonchalera och tränga bort alla känslor av trötthet. Alla känslor av ansvar för morgondagen. Alla känslor av vett. En kropp och hjärna måste få sova ut ibland,  ändå låter jag mobilklockan slå både 00.00, 01.17 och 03.16 kväll efter kväll, natt efter natt.
Och visst känns det övermänskligt att stiga upp på morgnarna, visst är jag trött om dagarna, okoncentrerad på de långa biologigenomgångarna... Men ändå inte i den utsträckning som borde vara när man har gjort för vana att sova 4 timmar mindre än förut. Kan det vara ljuset som räddar mig ur tröttheten varje dag? Eller har jag tvingat min kropp till att behöva mindre sömn?

Ni kanske undrar
vad jag gör? Vad som håller mig uppe? På något sätt har det blivit som en drog. Det finns en stor förtjusning i det där att vara vaken när alla andra sover. Att tassa runt i lägenheten, brygga te. Öppna fönster ut mot stjärnorna, mot regnmolnen, mot det stillsamma nattliga ljuden. Att hinna läsa böcker. Att tända ljus och spela lugn musik. Att bara lyssna på tystnaden. Nattens tystnad är aldrig tom.

Och sen den oförskämda glädjen av att ändå fungera som människa dagen efter. Bristen på riktiga konsekvenser.
Då är det svårt att låta bli.


RSS 2.0