Dagen då björkarna slog ut

Valborgsmässoaftons efterlängtade vårsol lyser med sin frånvaro. Molnen hänger istället tunga ovanför Värnamo, som om de bävade inför förändring. "Sköna maj välkommen!" verkar inte vara deras melodi. 
Men jag sjunger gärna ensam.
Jag sjunger om det ljusgröna flor som täcker björkarna utefter min skolväg, jag sjunger om vitsippsbuketten på mitt nattduksbord. Jag sjunger om våren. jag sjunger; Sköna maj välkommen!

Igår kväll var jag på ett alternativt valborgsmässofirande med några kompisar, yoga i fågeltornet på stora mosse. Åh, det var helt underbart! Vi rullade ut våra liggunderlag på trägolvet på fågeltornets andra våning, la oss ner och försvann bort i takt med gonggongens brummande klang. För att sedan vakna upp till ett stumt mörker, ljuspunkter i form av stjärnor och värmeljus, doftande kanelte och naturens trygga ljud. Sällan man är så avslappnad faktiskt.

Nej avslappnad är inget som utmärker Valborg precis. Spänningar i luften "Vad ska man göra ikväll!?, om man är 16 år och normal kan man ju inte göra vadsomhelst en Valborgmässoafton, tydligen. Nåja, jag ska träffa en kompis nu om några minuter, det blir spontanfirande av våren, precis som jag vill ha det.

Pusspuss // Jorunn

Välkommen läsare, välkommen vår.

Att vintern varit den finaste på länge kan inte förnekas, med sina gnistrande landskap, drivor av vit snö, havspromenader... Det är en vinter att minnas, att berätta om för sina barn. För om mänskligheten fortfarande är vid liv då har den förmodligen glömt bort hur det känns att krama snöbollar, att med längdskidor glida ljudlöst fram genom sagoskogar, att behöva skotta tak. (Ursäkta pessismen, det är bara så det känns) Men trots denna vinters förträfflighet har min gråbleka hud, min vinterklädesbetyngda kropp, mitt mörkertrötta sinne, en enda längtan. Och det är vår. Det är de första värmande solstrålarna, vitsippeängarna, de späda björklöven, sommarskorna, fågelkvittret. Livet som uppstår ur vinterns kalla död.
Detta är historien om en vår. En vår som alla andra. En vår som ingen annan.

Välkommen läsare, välkommen vår. Mm, tänk att det kan vara så fint! Att man kan bli precis lika glad varje år. Varenda underbara vår.


RSS 2.0